Nyt fra kampagnen
 - 23.01.14

26 projekter viser nye veje for mere livskvalitet i yderområderne

Sejerø skal udvikles til et sted for nytænkende udvikling af natur, kultur og historie med udgangspunkt i en nedlagt landbrugsejendom. Det traditionsrige Fanø Bad skal genoplives og igen gøre øen til ét af danskernes foretrukne feriesteder. Og en ny markedsplads i Nakskov skal sælge lokale fødevarer og forbedre byens image. Sådan lyder visionerne bag tre af i alt 26 projektidéer, som nu modtager støtte til videreudvikling gennem Stedet Tæller - Realdanias kampagne for yderområderne. Projekterne er udvalgt blandt 88 ansøgninger - og hver på deres måde, viser de nye veje til lokal udvikling og bedre livskvalitet i yderområderne.

Snogebæk
I Snogebæk er er der planer om at opføre et maritimt multihus. Foto: Mogens Bohn

26 steder, der tæller
Danskerne er på vej væk fra yderområderne. Job og uddannelsesmuligheder forsvinder, og særligt de unge rejser med. Lige nu befinder yderområderne sig midt i en historisk omstilling. En omstilling, som kræver nytænkning, men også rummer nye muligheder. Selvom befolkningen i stigende grad rykker sammen om de store byer, betyder det nemlig ikke, at yderområderne ikke har noget at byde på. Tværtimod.

Da Stedet Tæller, Realdanias kampagne for yderområderne, i sommer efterlyste gode idéer til projekter, der kan bidrage til at skabe mere livskvalitet, valgte 88 ildsjæle, kommuner og turismeerhverv at byde ind. Og bunken af ansøgninger bekræfter, at initiativlyst og lokale samarbejder hører blandt yderområdernes allerstørste potentialer.

Med støtte fra et fagligt rådgivningspanel har Realdania nu udvalgt 26 projektidéer, som hver modtager mellem 50.000 kr. og 125.000 kr. - alt efter projektets størrelse og kompleksitet - til videreudvikling. Efterfølgende vil op mod halvdelen af de 26 projektidéer i løbet af efteråret 2014 få tildelt midler til realisering.

"I Realdania tror vi på, at særlige steder og herlighedsværdier kan udnyttes til at hæve livskvaliteten for de lokale beboere og den rekreative værdi for os alle. At det kan lykkes, har ildsjæle og kommuner allerede bevist mange steder - og forhåbentlig er der nu flere gode eksempler på vej. Det har været opløftende at læse de mange idérige og engagerede projektforslag," siger Karen Skou, der er programchef i Realdania.

Unikke steder - lokal opbakning
Nye oplevelsesmuligheder i Hirtshals' rå industrihavn. Bedre adgang til naturen ved det lille, bornholmske fiskerleje, Listed.  Omdannelse af vandtårnet i nordjyske Tårs og meditative vandreruter på Møn.

De udvalgte projektforslag spænder vidt, men hver især er de eksempel på, hvordan man kan aktivere et særligt sted:

"De udvalgte projektforslag har det til fælles, at de aktiverer unikke steder til gavn og glæde for både beboere og besøgende. Projekterne er kendetegnet ved stærke lokale samarbejder på tværs af ildsjæle, kommuner og erhvervsliv, ligesom projekterne forholder sig til lokale strategier og visioner. Dermed er forudsætningerne til stede for, at projekterne kan fungere som drivkraft for udviklingen og skabe positiv forandring - også på den lange bane," understreger Karen Skou.

Se de udvalgte projekter inden for fokusområdet Mulighedernes Danmark
Se de udvalgte projekter inden for fokusområdet Kvalitet i kysternes turistbyer

 


Oversigtskort