Nyt fra kampagnen
 - 17.12.15

Ejerslev Havn: Fra fortidslevn til moderne lystbådehavn

På Mors har en gruppe ildsjæles arbejde fordoblet antallet af overnattende sejlere. Hemmeligheden: Bedre adgang til områdets naturoplevelser og opdaterede faciliteter omkring Ejerslev Havn.

Ejerslev Havn
De forbedrede faciliteter omkring Ejerslev Havn har fordoblet antallet af overnattende sejlere. Foto: Ejerslev Havneforening

Midt i Limfjorden, på den nordlige ende af Mors, ligger Ejerslev Havn beskyttet bag en tange, der lige nøjagtig vrister sig fri af den stenede kystlinje. Den lille naturhavn har ligget beskyttet siden 1911, hvor de første bådebroer blev rejst, og alskens sejlbåde påbegyndte deres daglige pendulfart i jagten efter fisk.

Først og fremmest har havnen dog været anvendt til udskibningen af det moler, der blev udvundet i store mængder fra det bakkede landskab. Udgravningernes tværsnit kan stadig aflæses den dag i dag, ligesom området er rigt på fossiler. Det var her, man fandt det komplette fossil af en havskildpaddeunge, som under navnet Luffe fik titel af Danekræ. 

Moderne lystbådehavn
Udvindingen af moleret ebbede ud med tiden, og foruden skrænterne lå en lagune tilbage, der som en siamesisk tvilling nærmest spejler havneløbet på landjorden. Egentlig ønskede kommunen at slette sporene i landskabet og genoprette naturen, som den så ud før industriens indhug, men det helt særlige landskab ville dermed også gå tabt for eftertiden.

Derfor besluttede en gruppe lokale ildsjæle at gøre en indsats for at bevare Ejerslev Havn med det karakteristiske udtryk, der var blevet en del af stedets identitet.

Ildsjælene ville også skabe bedre adgang til landskabet for at trække besøgende ud til de geologiske attraktioner. Derfor gik de sammen i Ejerslev Havneforening, og i samarbejde med Morsø Kommune, Morsø Turistbureau og det lokale Moler Museet blev projektet sat i søen.

Besøgssted af højeste kvalitet
Til at lede arbejdet med at rejse penge og holde styr på det formelle, tiltrådte den lokale ildsjæl Bo Næsby Jensen. Han har tidligere været med til at starte lignende projekter på øen, og efter flere etaper af støtteansøgninger og byggeperioder, stod projektet endelig færdigt i maj 2015.

I dag er havnens eksisterende skure renoveret, der er opført en række nye bådehuse, havnehuset er blevet formidlings- og undervisningssted, og moderne spise- og opholdsfaciliteter er kommet til. Også området omkring havnen har fået et løft med nye stisystemer rundt om lagunen, parkeringspladser til autocampere og flere shelterpladser.

Projektet har skabt et besøgssted af højeste kvalitet, der udover at trække nye mennesker og aktiviteter til Mors, binder øens oplevelser sammen:

"Området omkring Ejerslev Havn er mere brugbart nu, end det var tidligere. Vi har fået et flot og moderne miljø, der kan bruges til mange ting - og af mange forskellige mennesker. Familier kan gå tur med barnevognen. Skoleklasser kan modtage undervisning på trappesatsen. Lokale kan øve sig i at sejle havkajak i lagunen. Og ikke mindst er det nu blevet nemmere at komme ud og opleve områdets natur - også selvom man har fået lidt flere år på bagen," siger Bo Næsby Jensen med slet skjult reference til det tidligere stisystem, der før var særdeles vanskeligt at forcere.

Effekt fra dag ét
Selvom projektet kun har stået færdigt i et godt halvt års tid, ses effekten allerede. Havneforeningen melder om en fordobling i antallet af overnattende sejlere. Flere er begyndt at tage autocamperen til den opgraderede destination. Og i modsætning til før, hvor turisterne typisk opholdt sig på stedet i kortere tid, bliver de nu gerne flere dage.

"Effekterne af projektet har været ganske tydelige fra dag ét. Vi har mindst 20-30 procent flere besøgende end før og i hvert fald dobbelt så mange overnattende sejlere," siger Bo Næsby Jensen. Han forventer, at tallet kun vil stige i de kommende år, efterhånden som rygtet om Ejerslev går fra havn til havn. 

Også det nærliggende Moler Museet har omfavnet det nyrenoverede område og fragter flittigt deres gæster til lagunen, hvor de på egen hånd kan lede efter skjulte fossilskatte. Områdets popularitet er da heller ikke gået Morsø Kommune forbi. Her overvejer man nu at udbygge adgangen til havnen med en asfalteret vej.

Kræfterne skal bruges rigtigt
Som administrativ tovholder er Bo Næsby Jensen ikke i tvivl om, hvad der skal til for at få et godt projekt ud af en gruppe frivillige, iderige ildsjæle:

"Noget af det vigtigste er, at ildsjælene får hjælp til papirarbejdet, så de kan bruge deres kræfter på det, de brænder for, nemlig at føre ideerne ud i livet. Man bliver nødt til at have én - om det så er i kommunen eller eksternt - der tager sig af det formelle, så ildsjælene kan bruge deres timer på det, der bevæger projektet videre," understreger Bo han og fortæller videre, at 10.000 frivillige arbejdstimer ikke kan gøre det ud for mængden af arbejde, der er gået i projekt Ejerslev Havn.

Læs mere om projektet


Oversigtskort