Nyt fra kampagnen
 - 23.05.14

Fanø Bad skal genfinde sit potentiale

Nogle steder har et potentiale for at være omdrejningspunktet for vores feriedrømme. Sådan et sted er Fanø Bad, der har en historie som attraktiv badeby på Vestkysten. Fordums herligheder er dog gennem tiden blevet udfordret af manglende respekt for de historiske byggerier i planlægningen, og i dag er Fanø Bad præget af asfalt og meget forskelligartet byggeri. Nu er der igangsat en proces, der skal identificere Fanø Bads stedbundne potentialer, og skabe nyt liv i den gamle badeby gennem fysisk og strategisk bearbejdning. 

Fanø Bad
Fanø Bad er ét af Danmarks ældste badesteder. Oprindeligt blev det anlagt for at borgerskabet kunne tage sig en forfriskende dukkert. 

På vej mod revitalisering af Fanø Bad
I 1890'erne blev Fanø Bad udpeget som Danmarks første internationale badested, og her åbnede også landets første kurbad. Senere blev de gamle badehoteller revet ned til fordel for 1970'ernes feriekomplekser, og promenadekulturen forsvandt.

Som en del af Stedet Tæller, er det projekt, der skal genoplive Fanø Bad udvalgt til støtte, og projektudviklingen er i fuld gang. Til august er der deadline for ansøgning om støtte til realisering af projektet. Målet er at revitalisere området omkring Fanø Bad gennem fysisk og strategisk bearbejdning og dermed genskabe promenadekulturen i et levende byrum til ophold, samvær og aktivitet.

"Men der er lang vej hjem, når det handler om at skulle udvikle Fanø Bad, som på mange måder både har mistet sin charme og tiltrækningskraft", fortæller arkitekt Preben Skaarup, som har fået opgaven med at give et samlet bud på i hvilken retning stedet kan udvikles.

"Og der er meget at tage fat på, når man eksempelvis ser på den bygningsmasse, som på grund af nedgang i turistbesøg og investeringslyst står hen og forfalder", uddyber han.

Det er Fanø Kommune, som stiller sig i spidsen for processen, hvor aktørerne i fællesskab skal forsøge at kigge på stedet med nye øjne og måske finde de fælles koncepter og funktioner, som vil kan udviklingen i Fanø Bad. Der er derfor ikke noget konkret projekt, som på forhånd er givet. Og selvom Fanø Kommune sammen med Realdania betaler for udviklingen af projektplanen, og også eventuelt skyder penge i det endelige projekt. 

"Projektet skal bygges på et solidt samarbejdsfundament, hvor alle - eller i det mindste de fleste - spiller med - et fælles partnerskab mellem kommune, de private ejere og Realdania", siger Søren Lück Madsen, udviklingschef ved Fanø Kommune.  

Borgmester, Erik Nørreby, uddyber:

"Det hele er i sidste ende op til dem, som ejer den jord og de bygninger, som udgør Fanø Bad. Kun de selv kan i fællesskab være med til at vende udviklingen. Nu har Byrådet sat penge af til at lave et projekt, og hvis områdets mange ejere så også vil bidrage, vil det måske ykkes at få et spændende projekt op at stå, og derved også overbevise Realdania om potentialet."

Læs mere om projektet

 


Oversigtskort