Nyt fra kampagnen
 - 30.06.15

Hammersholms helleristninger skal frem i lyset

Nu bliver det snart lettere at finde vej til de unikke helleristninger ved Hammershus på Bornholm og opleve områdets særlige kulturlandskab. Hammerholms Helleristningsfelt er ét af 10 projekter, som Realdania og Stedet Tæller gennemfører sammen med Naturstyrelsen, og som skal skabe bedre adgang til særlige steder i det danske landskab. 

Hammersholm_nyhed
Runde træ-dæk skal fungere som opholdsplatforme ved særligt udvalgte udsigtsposter. Illustraton: Erik Brandt Dam Arkitekter

Oplevelsen af Hammersholm får et løft
De bornholmske helleristninger findes på mere end 65 klipper og sten. De blev hugget ind i klipperne i bronzealderens sidste halvdel for mellem 2.500 og 3.000 år siden og forestiller blandt andet skåltegn, skibs- og hestemotiver.

Beliggende på toppen af Bornholm er Hammersholm Helleristningsfelt et helt særligt sted i Danmark. Men adgangen til helleristningsfeltet trænger til et løft, og det er også uklart, hvordan man som besøgende skal færdes i området.

Derfor genetableres den gamle Skærvevej nu, så der igen bliver en sammenhængende fodgængerforbindelse tværs over Nordbornholm. Desuden skabes der bedre forbindelse til trampestierne i området, der danner en udvidet rute over helleristningsfeltet på højdedraget.

Der skal også opføres en række opholdsplatforme ved særligt udvalgte udsigtsposter. De er udformet som runde træ-dæk i bornholmsk eg og svæver diskret og elegant over jorden. Fra platformene kan man lade sig fascinere af det smukke landskab, den rige flora og fauna samt helleristningernes mytiske verden. 

Erik Brandt Dam Arkitekter har udviklet projektet sammen med Realdania og Naturstyrelsen.

Christian Andersen, programchef i Realdania siger: " Projektet ved Hammersholm Helleristningsfelt er et godt eksempel på, hvordan man kan formidle et overset kulturlandskab med få midler, og derved skabe et besøgssted af høj kvalitet - og samtidig bidrage til at styrke turisme og lokal udvikling på Bornholm."

Hammersholm-projektet forventes at blive realiseret i løbet af 2015.

Læs mere om Hammersholm og projektet


Oversigtskort