Nye udefra
 - 08.09.16

Herregård skal huse fynsk filmindustri

Den midtfynske herregård Boltinggaards stemningsfulde avlsbygninger står snart klar til at huse den voksende fynske filmindustri. En nutidig anvendelse af et historisk kulturmiljø, som kan styrke udviklingen i et landområde. 

Boltinggaard
Boltinggaard er i fuld gang med at blive omdannet til et centralt omdrejningspunkt for det allerede levende filmmiljø på Fyn. 

Herregården knytter bånd til lokalområdet
Herregårdsanlæg, bindingsværk, brostensbelagte bytorve, særegne huse og historiske kulturmiljøer. Bygningsarven og de unikke kulturmiljøer, der omkranser den, skaber økonomisk værdi, identifikation og dermed øget lokal stolthed, viser publikationen "Vores Fælles Skatkammer, som Realdania lancerede i 2015.

At bygningsarven kan bidrage til lokal udvikling og økonomisk værdi er også præmissen for et ambitiøst projekt på den fynske herregård Boltinggaard.  

Som på andre herregårde arbejder man her med at skabe nye aktiviteter og udvikle en bæredygtig forretning i de historiske rammer. For tiden er ejeren godt i gang med at transformere flere af stedets historiske bygninger til et komplet arbejdsmiljø for den allerede levende filmindustri på Fyn.

Konkret skal herregårdens rummelige korntørreri give plads til indendørs filmstudier med mødefaciliteter, omklædning og lounge til crew og skuespillere, og i sidefløjene i den gamle hestestald skal der indrettes 22 værelser med eget bad og tekøkken. Visionen er et miljø, hvor oplevelsen og stemningen af herregården stimulerer filmproduktionens aktiviteter og den lokale udvikling.

"Vi bruger kun lokale håndværkere, og i fremtiden vil vi også finde leverandører til catering, kulisser og andet i lokalområdet. Historisk har godset haft et nært forhold til Ringe by, og den relation er vi ved at genskabe med vores projekt," forklarer ejer Peter Rosenstand.

Fynsk filmindustri bakker op
Idéen er ikke grebet ud af den blå luft, men lægger sig op ad det arbejde, som blandt andet FilmFyn har sat i gang for at gøre øen attraktiv for filmproduktion. Og i den regionale filmfond ser man meget positivt på initiativer som Boltinggaards, fastslår Bo Damgaard, direktør for FilmFyn:

"Film- og TV-produktioner på Fyn er med til at skabe økonomisk vækst og i høj grad også lokal og kulturel stolthed. Produktionerne er med til at brande hele landsdelen helt på linje med de fynske malere og jyske fortællere for 100 år siden. Kunstnere og filmfolk vil gerne bo og arbejde steder, der har en historie," siger han.

Levende bygningsarv skaber udvikling
Også i Faaborg-Midtfyn Kommune ser man perspektiver i projektet på den midtfynske herregård - og i bygningsarven generelt. Tidligere på året blev kommunen udvalgt som eksempelkommune under Realdanias fokusområde 'Bygningsarven i landdistrikterne' - et såkaldt 'collective impact-initiativ', hvor flere parter går sammen om at skabe udvikling gennem en bedre forståelse for og brug af den lokale bygningsarvs værdier.

Heri ligger også, at man skal være bevidst om, at der ikke er ressourcer til at værne om al værdifuld bygningsarv, men at bygningerne skal have en nutidig funktion og et økonomisk driftsgrundlag, hvis de skal bevares, forklarer planlægger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fay Mitchell Nielsen. Boltinggaard er et godt eksempel på denne ambition, mener hun:

"Projektet skaber noget nyt på et gammelt sted og udnytter de helt særlige rammer, som området tilbyder. De gamle huse skaber en helt særlig stemning, som projektet tager afsæt i. Bygningsarven giver identitet til et område, og den rummer også et kæmpe potentiale til lokal udvikling."

Læs mere om projektet på Boltinggaard

Projektet på Boltinggaard gennemføres som en del af Realdanias kampagne Fremtidens Herregård. Kampagnens mål er at genopfinde herregården, så den igen kan blive et kulturelt og økonomisk fyrtårn på landet.

 


Oversigtskort