Nyt fra kampagnen
 - 09.06.16

Kongerigets venligste vandrerute åbner den 18. juni

Vandrere, naturelskere, forskere, en lang stribe ildsjæle og lokale virksomheder tæller ned til den officielle åbning af Camønoen - en 175 km lang vandrerute på Møn, Nyord og Bogø.

Camønoen
Camønoen er for alle.

En ganske særlig vandrerute langs Danmarks længste kystlinje ser snart dagens lys. Og det er ikke kun motionister, der tæller timer og minutter.

En række forskere fra mange af landets universiteter står i kø for at forske i Camønoen. Det er især kulturturisme og deleøkonomi, der er på forskernes dagsorden. Vandreruten er nemlig ikke kun et hit for folk med hang til at gå langt. Lokale virksomheder og borgere danner sammen netværk, som alle kan drage nytte af. For eksempel tilbereder overnatningsstederne langs ruten madpakker af lokale råvarer til vandrernes rygsække, mens en lokal virksomhed producerer fodsalve til ømme vandrefødder.Det er win-win og noget, der i den grad interesserer landets forskere.

"Camønoen beriger i den grad lokalsamfundet, fordi den skaber arbejdspladser og netværk, der sætter skub i de økonomiske hjul. Der er tale om egnsudvikling, der når ud i alle kroge," fortæller projektleder i Camønoen, Anette Maria Syska.

Hun understreger, at Camønoen skiller sig ud fra andre vandreruter. På ruten er der ni Camønopauser, placeret med én dags vandring imellem.

Her kan man søge ly, fylde sin vanddunk op, komme på wifi og oplade sin mobil. Og det er netop her, man har mulighed for at møde lokale ildsjæle, der for eksempel inviterer vandrerne på fællesspisning i det lokale forsamlingshus.

Camønoen er blevet til i et samarbejde mellem Museum Sydøstdanmark og Vordingborg Kommune, og begge er bevidste om at levendegøre historiefortællingen på ruten. Derfor kan vandrene bl.a. lære, hvordan de undervejs skaber ild med flintesten.

Selvom man ikke er den store motionist, er Camønoen for alle, understreger, Anette Maria Syska:

"Tendensen er, at vi søger hen mod det langsomme, og på Camønoen kan du kun vandre i livets hastighed. Det gør virkelig noget ved kroppen, når man går - det er meget bedre end en badeferie med all inclusive. Du kan sagtens vandre på Camønoen og stadig sove på knitrende, hvide lagener," siger hun og hentyder til de mange overnatningsmuligheder, der findes langs ruten.

Direktør i SydkystDanmark, Martin Bender, glæder til over, at Camønoen ser ud til at blive trækplaster for turister såvel som for forskere:

"Vi oplever et boom indenfor friluftsturisme, og folk efterspørger vandreruter nu mere end nogensinde før. Derfor er det en kæmpe succes for os, at Camønoen åbner med et topprofessionelt og gennemarbejdet produkt. Hvis man ved, hvor smuk Møn er, forstår man godt den store efterspørgsel både blandt turister og forskere."

På åbningsdagen den 18. juni indvier Vordingborgs borgmester, Knud Larsen, og Realdania Camønoen. Kl. 10 begynder ti vandringer, som alle ender ved en stor byfest i Stege. 


Oversigtskort