Nyt udefra
 - 26.06.12

Lokale ildsjæle skal drive udviklingen

Staten kan skabe rammerne, men yderområdernes vækst skal skabes lokalt. Sådan lød budskabet fra Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter på det netop overståede folkemøde på Bornholm.

Minister med cykel
Det lokale 'drive' er afgørende, påpegede by-, bolig- og landdistriktsminister, Carsten Hansen, på folkemødet på Bornholm. Foto: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Væksten skal skabes lokalt
Kultur spiller en afgørende rolle, hvis yderområderne i Danmark skal skabe vækst og arbejdspladser og tiltrække og fastholde flere borgere. Det skriver Kommunernes Landsforening i en artikel fra weekendens folkemøde på Bornholm. Her var de to ministre, Carsten Hansen og Uffe Elbæk, sat i stævne med Bornholms borgmester og tre af øens fremtrædende kulturpersonligheder.

"Vi kan som regering være med til at skabe rammerne med bevidste handlinger, og det har vi gjort blandt andet med udligningsreformen og med energiforliget, hvor vi med satsningen på biogas er med til at bevare lokale arbejdspladser. Men det er det lokale 'drive', der er helt afgørende," sagde by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen. Han understregede, at indsatsen i yderområderne må bygge på lokale ildsjæle, der skaber blivende værdi, og fremhævede Klitmøller i Thy. Den nordjyske kystby er i dag en by i fremgang og internationalt anerkendt Mekka for windsurfere, som har døbt den "Cold Hawaii".
 
Udfordring at sikre blivende værdiskabelse 
En af Bornholms kulturpersonligheder, teaterchef Jens Svane Boutrup fra Bornholms Teater, var også med og fremhævede Bornholms unikke, lokale kvaliteter.
 
"Det særegne ved Bornholm er, at vi har et kulturelt råstof, nogle ting, der er unikt lokale, og som har almen interesse. Udfordringen er, hvordan vi får omsat de forudsætninger til at sikre en blivende værdiskabelse? Vi oplever projekter, støtte og konsulenter, der kommer til Bornholm. Men efter noget tid er pengene brugt op, uden at have efterladt noget blivende", sagde Jens Svane Boutrup.

For få flytter tilbage igen
Bornholms borgmester, Winnie Grosbøll pegede på, at for få unge flytter tilbage til Bornholm efter endt uddannelse:
 
"60 pct. af vores unge mennesker forlader øen, når de fylder 18 år, og det er der ikke noget galt i. Jeg var selv flyttet til København kort efter, jeg blev student. Men før i tiden kom folk tilbage igen. Det gør de ikke længere, og det betyder, at vi mangler hele midtergenerationen, folk mellem 18 og 50 år. Så der er ingen tvivl om, at det er en rigtig svær kamp, vi kæmper."
 
Borgmesteren erklærede sig enig i, at indsatsen skal bygge på lokale ildsjæle, men efterlyste større hjælp fra København, bl.a. i form af udflytning af statslige arbejdspladser, sikring af et velfungerende mobil- og bredbåndsnet og bedre og billigere flyforbindelser fra Rønne til København.

Læs artiklen fra Kommunernes Landsforening

Læs om Klitmøller


 


Oversigtskort