Nyt fra kampagnen
 - 14.12.16

Mole knytter by og havn sammen i Assens

Når molehovedet i Assens står færdigrenoveret til foråret, kan alle komme ud og nyde panoramaudsigten over Lillebælt. Projektet er første skridt i en langsigtet indsats, som skal bringe havn og by tættere sammen. 

Assens moleleje
Spidsen af molen byder på panoramaudsigt over Lillebælt.

Da Assens Kommune for nogle år siden gik i gang med at udvikle en helhedsplan for havnen, så man sig efterhånden varm på idéen om også at åbne og gentænke byens mole som et sted for udsyn, ro og oplevelser i det fri.

"Når man står på molen, ser man det hele lidt på afstand. Der er ro, frisk luft og en fantastisk udsigt udover vandet og ind mod land. Fornemmelsen er lidt som at være på et skib, samtidig med at man har fast grund under fødderne," forklarer Anders Dam, planlægger i Assens Kommune og tilføjer:

"Med projektet får vi en mole, som bringer vandet og naturen tættere på. Som giver plads til mødet mellem mennesker, der dyrker søsport, og dem, der ikke gør. Og som iscenesætter byen og hele stedet på en ny måde."

Lavmælt, men effektfuldt
Sammen med marina, feriehusejere, lokale foreninger og handicapråd gik kommunen i gang med at udvikle projektet.

"Nogle af idéerne var lidt vilde i starten. Et undervandsakvarium og et dykkerrev var blandt andet oppe at vende," husker Anders Dam.

Det færdige resultat er mere lavmælt, men effektfuldt: Det gamle molehoved er renoveret med en ny spunsvæg og et plant stendæk i granit.

På spidsen kommer bænke, man kan slå sig ned på. En rampe giver adgang fra havnesiden. Og en ny, tribunelignende trappe bliver det oplagte sted at hænge ud og betragte havnelivet og aktiviteterne på vandet. Hele området samles af en belægning i træ, og alt er niveaufrit, så enhver kan komme ud på molehovedet, uanset om man kommer med klapvogn eller rollator.  Mindre greb, som kan ses og mærkes.

Et ankerprojekt
Mens nogle af de tidlige idéer blev skrottet, lever andre videre i en visionsplan for havneområdet. Anders Dam lægger vægt på, at moleprojektet er et ankerprojekt, man kan bygge videre på efterhånden. En badetrappe, en opgraderet havneplads og en ny promenade står blandt andet på ønskelisten.

Men hovedsagen er, at en udvikling nu er sat i gang. At havnen og byen bliver ved med at udvikle sig, understreger han:

"De fynske købstæder ligner lidt hinanden. Vi kan mange af de samme ting. I Assens har vi købstadsmiljøet, Lillebælt og havnen, som projektet samler. Vi har givet mulighed for nye oplevelser og livskvalitet. Og samtidig viser vi, at havnen ikke bare får lov at stå hen. At vi vil noget med den og med byen. Det signal er mindst lige så vigtigt."


Oversigtskort