Inspirationsartikel
 - 25.06.13

Når stærene danser ballet

Når mellem en halv og en hel million stære danser billet på den høje himmel, flokkes naturelskere til Vadehavet for at se og fotografere begivenheden. Iværksætter Iver Gram har skabt en bæredygtig forretning baseret på det forunderlige, stedbundne fænomen.

Sort Sol
"For mig begyndte det hele med min egen fascination og et ægte ønske om, at andre skulle have lov til at opleve stedets naturfænomener," siger Iver Gram. Foto: Sort Safari

Kamp om liv og død
På den blårøde aftenhimmel samler sig en enorm stæreflok med lynets hast og danner fascinerende mønstre. Stærene er bange for at blive angrebet, når de dykker. Mens vandrefalken angriber i luften, sidder spurvehøgen på lur i tagrørene. Det er rovfuglene, der får stærene til at danne sort sol til glæde for tilskuerne, der sidder med picnickurve og hvidvin og nyder synet af den akkumulerede fugleballet. Et syn, der knytter sig til stedet, og et syn, man ifølge iværksætter og naturvejleder, Iver Gram, bør unde sig selv mindst én gang i livet.

Iver Gram er faktisk manden bag betegnelsen Sort Sol:

"I starten af 1970'erne foreslog jeg redaktøren på Jyske Tidende at skrive en artikel om stærefænomenet. Overskriften var noget i stil med 'Kom og se stærene danse ballet', men redaktøren bad mig finde en mere fængende overskrift.  Jeg fandt så på 'Sort Sol'. Senere skiftede punkgruppen Sods navn til Sort Sol, og da Søren Ryges DR Derude brugte bandets sang 'Let Your Fingers Do The Walking', var navnet slået fast."

Sønderjysk safari
Efter 27 år i Miljøministeriet valgte Iver Gram at forlade sin stilling i staten for at starte turistvirksomheden Sort Safari. I dag arrangerer virksomheden ikke alene Sort Sol-ekskursioner, men også ture til de mindre berømte begivenheder, Hvid og Grå Sol. Betegnelserne dækker over svanernes og gæssenes dans, som, ifølge Iver Gram, er lige så store oplevelser som Sort Sol.

Hertil kommer en række andre unikke oplevelser, der knytter sig til Vadehavets særlige natur: Sælsafari, børnesafari, Marskens Nordlys og en Jules Verne-tur, hvor turister sejler på Ejderen og genoplever den verdenskendte forfatters eventyrrejse, områdets kanalanlæg og de små, maleriske byer. På østersvandringer kan gæsterne gå ud i marsken og samle og grille den invasive Stillehavsøsters, der truer med at udrydde Vadehavsmuslingerne. "Dermed får man en oplevelse og hjælper samtidigt naturen," siger Iver Gram.

Arrangementerne foregår i et sindrigt system af shuttlebusser, der kører frem og tilbage over grænsen og sørger for at transportere turisterne ud i landskabet uden at skabe trængsel og uden at overbelaste stedet. "Det er vigtigt, at vi også værner om det, vi kommer for at se," understreger Iver Gram.

Masser af succes
Virksomheden er en succes: Knap årlige 50.000 danske og tyske gæster, 750 arrangementer og en millionomsætning er det indtil videre blevet til, og Sort Safari beskæftiger i dag fem fuldtidsansatte og 10-15 freelance naturvejledere.

"Desuden anslår Tønder Kommune, at fænomenet skaber en afledt omsætning i området på omkring 75 mio. kr.", siger Iver Gram. Han har etableret en række partnerskaber på tværs af grænsen: Nykirke og Tønder Kommuner, Vadehavscentret, flere hoteller og restauranter, Dansk Ornitologisk Forening og turistforeninger fra Tønder til Hamborg.

Og ikke mindst arbejder Sort Safari sammen med Jydske Vestkysten, som står for at markedsføre og sælge Safari-turene gennem deres abonnent-shop:

"Sender jeg bare en pressemeddelelse, sidder avisens redaktør og tænker, at vi er ude efter gratis PR. Med samarbejdet har begge parter en interesse i at skabe opmærksomhed om vores ture, som avisen så kan sælge billigere til deres abonnenter."

Stærene tæller
Virksomheden baserer sig på Vadehavets skatkammer af sultne fugle og enestående natur. Et særligt potentiale, der knytter sig til stedet.

"Jeg kunne ikke have skabt den her virksomhed hvor som helst. For mig begyndte det hele med min egen fascination og et ægte ønske om, at andre skulle have lov til at opleve stedets naturfænomener. Havde du spurgt mig for 30 år siden, havde jeg aldrig troet, at Sort Sol skulle blive en levevej," fastslår Iver Gram og uddyber: "Det gælder om at finde ud af, hvad der får stedet til at tælle. En ny østersart kan blive til en turistindustri. Og en stor samling stære kan blive til en international turistattraktion".

Læs mere om Sort Safari på virksomhedens eget website


Oversigtskort