Nyt fra kampagnen
 - 01.10.15

Projekt på Rubjerg Knude er i gang

Snart bliver det muligt at besøge Rubjerg Knude Fyr og komme op i tårnet. Projektet er ét af 10 projekter, som Realdania gennemfører sammen med Naturstyrelsen, og som skal skabe bedre adgang til særlige steder i det danske landskab. Forleden blev taget fjernet, så en ny trappe kunne komme på plads i tårnets indre.

rubjerg
I september blev taget på Rubjerg Knude Fyr fjernet, så den nye trappe kan komme på plads. Foto: Lotte Bessard, Powerhouse Company

Hvert år besøger godt 200.000 mennesker Rubjerg Knude klit. Her ligger også Rubjerg Knude Fyr. I mange år har det ikke været i funktion på grund af sandet, der år for år æder sig ind i landskabet og dækker fyret, så kun tårnet er synligt. I øjeblikket er det ikke muligt at komme op i fyrtårnet, og inden for de næste 15 år vil tårnet forventeligt styrte i havet. Dermed går besøgsmuligheden helt tabt.

Realdania har sammen med Naturstyrelsen udvalgt Rubjerg Knude som ét af i alt 10 særlige steder i det danske landskab, som nu udvikles med forskellige, mindre tiltag, der skal gøre det lettere at besøge dem og opleve naturen, som de ligger i.

Projektet på Rubjerg Knude skal højne stedets attraktionsværdi ved en omhyggelig bearbejdning af området. Der bliver skabt mulighed for at komme til tops i tårnet hvorfra den vidtstrakte natur kan opleves. Den nye trappe suppleres med et kalejdoskop, der kaster et dansende lyshav ind i tårnet - modsat tidligere hvor fyret kastede lys ud over havet. Derudover bliver ankomst- og parkeringsområdet på stedet forbedret, og der bliver anlagt en ny sti og pilemærker, der leder de besøgende på vej til fyret.

Powerhouse Company og JAJA Architects har udviklet projektet sammen med Realdania og Naturstyrelsen.

Christian Andersen, programchef i Realdania siger: "Projektet på Rubjerg Knude er et godt eksempel på, hvordan man med et minimum af indgreb kan højne kvaliteten af det særlige sted, hvor civilisationen møder naturen og derved skabe et exceptionelt besøgssted, der kan bidrage til at styrke turisme og lokal udvikling til glæde for hele området"

Rubjerg Knude-projektet er under realisering, og i september blev taget fjernet, så trappen kunne komme på plads.

Læs mere om projektet


Oversigtskort