Nyt fra kampagnen
 - 08.06.16

Ny arkitektur skaber store oplevelser på Bornholm

Det er blevet nemmere at gå på opdagelse i Nordbornholms mange helleristninger omkring Hammersholm. Tirsdag den 31. maj blev en ny stiforbindelse og nye udsigtsplatforme indviet, og dermed er der nu skabt bedre adgang til et helt særligt sted i Danmark. Projektet er ét af 10, som Realdania gennemfører sammen med Naturstyrelsen, som tager udgangspunkt i stedspecifikke potentialer.

Hammersholm_færdigt projekt
Projektet har skabt bedre rammer for at opleve landskabet på Hammersholm. Foto: Bjørn Pierri Enevoldsen

Bornholm er kendt for sine mange helleristninger. Mest kendt er helleristningerne omkring Madsebakke på Hammerknuden, der hvert år tiltrækker et stort antal gæster. 

Hvad færre ved er, at der i landskabet mellem Madsebakke og Hammershus også findes et stort antal helleristninger, som blev hugget ind i klipperne for mellem 2500 og 3000 år siden. Området byder på storslåede udsigter, små nedlagte stenbrud og en rig natur. Men det tager tid, hvis man vil se det hele, fordi området er stort og uden klare grænser.

Det rådes der nu bod på: Tirsdag 31. maj blev et nytprojekt, der skaber en ny stiforbindelse mellem Hammershus og Allinge, indviet. Her inviterer nye udsigtsplatforme til at lade sig fascinere af dette særlige sted i det danske landskab. 

"Med projektet ville vi skabe bedre rammer for oplevelse af det uplanlagte og overraskende og genforene steder og fortællinger, som længe har været i dvale. Projektet på Hammersholm viser, hvordan nænsom og respektfuld arkitektur kan nære vores nysgerrighed og give os lyst til at gå på opdagelse i naturen," siger Christian Andersen, programchef i Realdania. 

Helt konkret forbindes landskabets kulturhistoriske spor af områdets genskabte skærvevej, hvor udsigtsplatforme, siddeplinte, bro og stente i bornholmsk eg lukker op for stedets fortællinger og inviterer til at gå på opdagelse.

Projektet er ét blandt i alt 10, som gennemføres på udvalgte steder i den danske natur som en del af initiativet Steder i landskabet i et partnerskab mellem Realdania og Naturstyrelsen. På hvert sted skal lavmælte arkitektoniske nedslag i højeste kvalitet formidle naturen. 

Projektet på Hammersholm er udviklet af Erik Brandt Dam Arkitekter.


Oversigtskort