Nyt fra kampagnen
 - 17.06.18

Ny bymidte i Øster Hurup klar til sommersæssonen

I fredags blev havn og by for alvor bundet sammen i Øster Hurup, da både bymidte, udkigstårn og engbro officielt åbnede for de lokale og ikke mindst de mange turister. Projektet er gennemført som en del af Stedet Tæller.

Færdig bymidte Øster HurupFoto: Søren Ganer, BARK Rådgivning

I Øster Hurup er man ikke længere i tvivl om, hvor tæt forbundet by og havn er. Fra det 9 meter høje tårn spejder man ud i Kattegat, og bymidtens nye udtryk føres hele vejen ned til den hyggelige og velbesøgte lystbådehavn. Byen og havnen er nu blevet forbundet, og det er blevet både nemmere og mere sikkert for de bløde trafikanter at opholde sig i sommerbyen og finde vej til vandet.

Fredag den 15. juni blev Øster Hurups nye bymidte indviet af borgmester Mogens Jespersen. Det skete på det sted, hvor han i oktober 2017 tog første spadestik til en totalforvandling af bymidten.
En forvandling, der har været længe undervejs og har til formål at trække livet ned til havnen, både i og uden for sæsonen. 

"Det nye Øster Hurup er et resultat af en god og sund proces, hvor der er skabt et unikt lokalt sammenhold og en fælles forståelse af, hvad Øster Hurup er, kan og skal være. Det har dannet grundlag for en samlet og ambitiøs plan, der giver byen et fantastisk løft og understreger, at Øster Hurup er et helt unikt sted for både turister og beboere", siger borgmester Mogens Jespersen. 

Projektet er ført ud i livet som en del af Realdanias kampagne, Stedet Tæller. Kampagnen støtter udvikling og realisering af en række projekter i yderområderne, heriblandt 15 i kystbyer. Projekterne skal forbedre kvaliteten i det fysiske miljø i samspil med kommunale strategier, styrke turismen og gøre kystbyerne bedre at bo i - året rundt. Projektet er et godt eksempel på, hvordan man kan skabe bedre adgang for bløde trafikanter til de rekreative værdier, som findes på havneområdet og ved vandet.

"Projektet i Øster Hurup viser vejen for, hvordan man kan nytænke og styrke kvaliteterne i en dansk kystby. Her er tale om en gennemtænkt og solidt forankret strategi, der skaber nye forbindelser og giver byen et markant kvalitetsløft, som både turister og beboere nu får glæde af, og som andre kystbyer med fordel kan skele til," siger Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.

Byen vendes 90 grader
Projektet vender byen 90 grader i forhold til nuværende hovedakse - landevejen - og det fremhæver byens stedbundne potentialer, stranden og haven og giver byens centrale rum et kvalitetsløft. Den nye bymidte lægger op til, at man i langt højere grad tilbringer tid der. Tårnet skal bestiges, og man skal få øje på, hvor tæt bymidten ligger på vandet og blive motiveret til at bevæge sig derned. Og ikke mindst er bymidten udformet med forhøjninger, der skaber hyggelige kroge og sikkerhed for børn. Også engbroen giver anledning til i langt højere grad at bruge naturen og skaber en ny rute ned til havnen, der netop lukker op for langt mere af den særlige natur. Samtidig er udkigstårnet, engbroen og den kommende promenade, der for alvor binder by og strand sammen, udført med referencer til de naturlige elementer, som Øster Hurup i forvejen tilbyder med sin kystnærhed.

Bag projektet står Realdania og Mariagerfjord Kommune - i tæt dialog og samarbejde med lokalsamfundet, som også har givet input til det æstetiske udtryk, som er udført af arkitektfirmaet Møller og Grønborg, Århus. Nybyg A/S vandt entreprisen, og har arbejdet hårdt siden efteråret 2017, og nu står bymidten mere indbydende end nogensinde før. BARK Rådgivning har lavet udviklingsplanen for bymidten.


Oversigtskort