Nyt fra kampagnen
 - 19.06.14

Projekt på Knudeklinten på Fur er klar til at gå i gang

Snart bliver det muligt at komme endnu tættere på Furs molerskrænter og opleve den spektakulære panoramaudsigt over molergraven, landskabet og Limfjorden. Som det første af 10 projekter, der skal højne oplevelsen af særlige steder i det danske landskab, er projektet på Knudeklinten på Fur nu klar til at blive ført ud i livet. Projektet gennemføres som en del af Stedet Tæller.

FurTre, små arkitektoniske nedslag skal i fremtiden bringe besøgende helt tæt på Furs spektakulære molerskrænter. Illustration: LETH & GORI

Et særligt sted
Bakkede landskaber, smukke kig over Limfjorden og knejsende klinter hvorpå brune striber molerslag lyser op. Den spektakulære og uberørte natur er ét af Furs største potentialer og gør Fur til et helt særligt sted i Danmark.

Sammen med ni andre særlige steder i det danske landskab blev området omkring Klinteknuden i 2012 udvalgt gennem Realdanias kampagne Stedet Tæller. På hvert af de 10 steder udvikles nu enkle arkitektoniske indgreb, som skal højne og skærpe oplevelsen af naturen. Som det første af de 10 projekter er projektet på Fur - som har fået navnet Diatoméer- netop godkendt og klar til at gå i gang.

Små arkitektoniske nedslag styrker oplevelsen
Siden udvælgelsen af Knudeklinten har en rådgivergruppe ledet af LETH & GORI Arkitekter sammen med grundejer Mildred Fog fra Fur Bryghus, Realdania og Naturstyrelsen arbejdet sammen om at skabe et projekt, der med tre, små arkitektoniske nedslag udført i cortensstål, skal styrke oplevelsen af det fine molerlandskab.

Grundejer Mildred Fog, Fur Bryghus, udtaler: "På Fur glæder det os meget, at Realdania sammen med Naturstyrelsen har udset dette unikke sted, hvor man med små indgreb kan skabe nye oplevelser på stedets præmisser. Bevægelsesforløbet fra Fur Bryghus og til Knudeklinten fortæller vældig fint stedets industri- og naturhistorie. Her vil man kunne opleve, hvordan det  menneskeskabte går flot hånd i hånd med det naturskabte. Det glæder mig at kunne vise dette frem til øens mange turister."

Besøgssted af højeste kvalitet
Alle 10 projekter gennemføres som en del af Realdanias kampagne for yderområderne, Stedet Tæller, under fokusområdet Steder i landskabet. Målet er at vise, hvordan man med et minimum af indgreb kan formidle natur gennem besøgssteder af allerhøjeste arkitektoniske kvalitet - og dermed bidrage til at styrke turisme, lokal udvikling og livskvalitet.

"Projektet på Fur er et meget fint eksempel på, hvordan man på enkel og respektfuld vis, kan bidrage positivt til mødet mellem menneske og den helt særlige natur, som øen rummer. I Realdania glæder vi os over, at det første projekt på de 10 steder i landskabet nu er klar til at gå i gang, og jeg glæder mig personligt til at opleve det færdige resultat," siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Der er endnu ikke fastsat en dato for indvielse af projektet, men projektgruppen håber det kan blive i sensommeren. Hvis dette ikke er muligt, finder indvielsen sted i forsommeren 2015.

Realdania støtter projektet med 3,3 mio. kr.

Læs mere om projektet og Knudeklinten på Fur


Oversigtskort