Nyt fra kampagnen
 - 04.04.16

Rubjerg Knude er åbent for besøgende

I påsken blev Rubjerg Knude Fyr indviet. En ny trappe giver mulighed for at opleve landskabet fra nye højder, og en lysprisme skaber nye oplevelser i fyret. Projektet er ét af 10 projekter, som Realdania gennemfører sammen med Naturstyrelsen, og som skal skabe bedre adgang til særlige steder i det danske landskab.

Rubjerg_færdigt projekt
Nu er det muligt at komme op i Rubjerg Knude Fyr og opleve det spektakulære landskab fra højden. Foto: Bjørn Pierri Enevoldsen

Rubjerg Knude ligger ved Vesterhavet vest for Hjørring og er med sine 60 meter den højeste del af Lønstrup Klint. Her opleves naturkræfternes voldsomme spil. Blæsten får sandet til at fyge og klitten til at dække fyr og huse, mens havet æder sig ind i klinten.

Nu har stedet fået nyt liv gennem en række små, fine arkitektoniske tiltag. En ny trappe giver mulighed for at komme op i Rubjerg Knude Fyr og opleve områdets spektakulære klitlandskab fra højden. Og en lysprisme skaber nye oplevelser inde i fyret.

Respektfuld arkitektur styrker naturoplevelsen
Rubjerg Knude Fyr har ikke været i funktion i mange år på grund af sandet, der år for år æder sig ind i landskabet og dækker fyret, så kun tårnet er synligt. Med trappen kan besøgende nu komme til tops i tårnet, inden tårnet forventeligt styrter i havet inden for de næste 15 år.

Trappen suppleres af et kalejdoskop, der kaster et dansende lyshav inde i tårnet - modsat tidligere, hvor fyret kastede lys ud over havet. Næste skridt er at forbedre ankomst- og parkeringsfaciliteterne på stedet og at anlægge en ny sti og pilemærker, som leder de besøgende på vej gennem området.

"Projektet på Rubjerg Knude viser, hvordan lavmælt og respektfuld arkitektur kan bidrage til at gøre oplevelsen af et sted mere intens og vedkommende uden at tage pusten fra det, der er hovedattraktionen - nemlig naturen," siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

BESSARD's STUDIO og JAJA Architects har udviklet projektet sammen med Realdania som en del af Stedet Tæller, Realdanias kampagne for yderområderne samt Hjørring Kommune og ENV Fonden. 


Oversigtskort