Nyt udefra
 - 13.12.11

"Vi skal skabe vækst i hele Danmark"

Nordjysk landskab
Vi kan udvikle og skabe vækst i hele landet, hvis vi satser på regionale styrkepositioner og på dynamikken mellem by og land, mener Carsten Hansen. Foto: Anne Prytz Schaldemose

DI: København er vækstmotor
Deadline 17 på DR2 satte den 12. december fokus på vækst i Københavnsområdet kontra provinsen. Anledningen er en ny analyse udarbejdet af 'Vækstforum Hovedstaden', der bl.a. viser, at der i hovedstadsområdet skabes betydelig flere job end i resten af landet.

Væksten i hovedstadsområdet smitter ifølge DI positivt af på provinsen. Hver gang der skabes 100 job i København og omegn, giver det således 20 job i det øvrige Danmark. Omvendt giver det syv ekstra job i resten af Danmark, hver gang der skabes 100 job uden for hovedstaden. Det får regionsformand Vibeke Storm Rasmussen til at konkludere, at man fremover skal satse massivt på hovedstadsområdet i stedet for at forsøge at skabe vækst i hele landet.

Vækst og arbejdspladser - i hele Danmark
Carsten Hansen, minister for By, Bolig og Landdistrikter er uenig: "Jeg har forståelse for synspunktet og anerkender fuldt ud, at København er vores vigtigste vækstmotor. Men for mig at se er der ingen modsætning mellem vækst i hovedstadsområdet og resten af landet. I bund og grund handler det om at skabe vækst og nye arbejdspladser i hele Danmark. For vi skal sikre, at Danmark ikke knækker over i to med stor social ulighed til følge. Landdistrikterne slås i forvejen med, at flere unge end i resten af landet ikke får en uddannelse, og arbejdsløshed som følge af, at der især inden for industrien er forsvundet arbejdspladser."

Han uddyber: "For mig at se skal vi ikke kun satse på vækst et sted i landet. Det er nemlig ikke et spørgsmål om enten eller, men snarere et spørgsmål om både og. Jeg tror, at vi kan udvikle og skabe vækst i hele landet, hvis vi satser på regionale styrkepositioner og på dynamikken mellem by og land. Vi skal skabe regional udvikling, hvor vi udnytter de ressourcer og potentialer, der findes regionalt og lokalt."

Læs mere

Kilde: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter


Oversigtskort