Nyt udefra
 - 26.08.13

Fire fotografer viser nye billeder fra Danmarks yderområder

I mere end et år har de fire fotografer Christina Capetillo, Torben Eskerod, Carsten Ingemann og Henrik Saxgren rejst gennem Danmarks yderområder for at skabe billeder, der kan give de gængse fordomme om 'Udkantsdanmark' modstand. Netop nu kan vandreudstillingen Uden for myldretid opleves på Kunstmuseet i Tønder.

Uden for myldretidFotograf Carsten Ingemman valgte at udforske og fotografere de mørkeste steder i landet gennem projektet. Resultatet kan opleves netop nu på Tønder Kunstmuseum.

En rejse gennem landskabet
Fire af Danmarks bedste fotografer - Christina Capetillo, Torben Eskerod, Carsten Ingemann og Henrik Saxgren - har rejst gennem Danmarks yderområder for at skabe billeder, der gør op med de vante forestillinger om Danmarks yderområder.

Resultatet af de fire fotograferes arbejde er bogen og udstillingen Uden for myldretid, som netop er åbnet på Kunstmuseet i Tønder. Udstillingen rummer mere end 100 tankevækkende fotografier, som tilbyder en rejse i åbne landskaber og oversete byrum, en invitation til at se ind i mørket, en refleksion over menneskers måde at være i verden på og over behovet for at sætte skel mellem natur og kultur.

Hver fotograf har valgt sit eget fokus, men for alle fire har det været ambitionen at transcendere den overfladiske iagttagelse. Udkanten findes måske i politisk og økonomisk forstand, men for fotograferne er ethvert menneske og ethvert sted sit eget centrum. De har ladet sig inspirere af stedernes historier, mennesker, landskaber og byer og har derigennem skabt en både stilfærdig og overraskende hyldest til de potentialer, som yderområderne rummer.

For kunstnerisk leder Henrik Saxgren har det været afgørende ikke at bekræfte de gængse billeder af yderområderne: "Der er ikke brug for flere billeder af stagnation og afvikling. Vanetænkning og fordomme får samfund til at fryse til is, og der skal arbejdes på mange fronter, hvis det skal forhindres, at alt fryser til. Det er i det lys, vores bidrag skal ses. Vi har ikke set os selv som dokumentarfotografer, der skulle laveet anderledes portræt af Udkantsdanmark; vi har set os selv som fire små isbrydere, der var sendt ud for at bryde små, nye sejlrender i et tilfrosset hav..."

Projektleder i Realdania, Karen Skou siger: "Uden for myldretid viser kvaliteter i områder af Danmark, som ofte overses. Ved at få disse stedbundne kvaliteter frem i lyset og foran kameralinsen er jeg sikker på, at vi kan skabe nye og mere positive mentale billeder af yderområderne."

Oplev Uden for myldretid
Udstillingen er allerede blevet vist på Bornholms Kunstmuseum og er nu rykket videre til Kunstmuseet i Tønder. Fra 11. oktober - 5. januar kan den ses på Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring, og endelig bliver den vist på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland fra den 24. januar til den 16. marts 2014.

Læs mere på Kunstmuseet i Tønders egen hjemmeside 

 


Oversigtskort