Nyt udefra
 - 22.01.15

Vinterbadere indtog Nr. Vorupørs nye havbad

I juledagene var Danmarks første havbad i Nr. Vorupør ramme om en vinterbadefestival, som med mere end 2000 besøgende blev en bragende succes. Samtidig var arrangementet med til at skabe opmærksomhed om Nr. Vorupør, havbadet og byens mange andre nye tiltag. 

Havbad_Vorupør
Havbadet i Nr. Vorupør er en del af en perlerække af faciliteter, som er etableret i byen i et årelangt partnerskab mellem borgerne, Thisted Kommune og Realdania. Foto: Peter Sørensen

Julebadedag i Nr. Vorupør
Mere end 2000 tilskuere var mødt op - og op mod 300 tog skridtet fuldt ud og sprang i det isnende Vesterhav -da Danmarks første havbad i Nr. Vorupør i Thy blev ramme om en fælles julebadedag den 28. december sidste år.

Havbadet, som blev indviet i sommeren 2014, er en del af en perlerække af faciliteter, som er etableret i byen i et årelangt partnerskab mellem borgerne, Thisted Kommune og Realdania. I dagens anledning var det indrettet med varmt lys, midlertidige saunaer og varme bade. Og i den tidligere redningsstation kunne man lune sig på varme drikke og levende musik.

Arrangementer skaber opmærksomhed om Vorupør
"Havbadet har givet os nye muligheder for at skabe opmærksomhed om Nr. Vorupør, tiltrække besøgende og skabe liv og aktivitet. Byen har fået et enormt løft, som arrangementet i julen var med til at kaste lys over," siger turistchef i VisitNordjylland, Ole Riis Christensen.

Vinterbadefestivalen var en kæmpe succes på selve dagen, men den langsigtede betydning af arrangementet rækker langt videre, mener turistchefen:

"En event er mere end selve aktiviteten. Vi har bevidst valgt at bruge vinterbadefestivalen til at skabe opmærksomhed om Nr. Vorupør og udbrede budskabet om, at man nu kan kaste sig sikkert ud i Vesterhavet - også uden for sæsonen. Vi har kørt kampagner i aviser over hele landet, og mange kom langvejs fra. Rigtig mange danskere ved nu, at der findes et havbad i Nr. Vorupør, og jeg er sikker på, at en stor del af dem, der kom, vender tilbage."

Borgere bakker op
Med opbakning og praktisk hjælp fra lokale borgere, erhvervsliv, foreninger og sponsorer stod den nystiftede Vorupør Kulturforening for at stable julebadedagen på benene.

De lokale tømrere byggede en midlertidig sauna og entreprenøren stillede gaffeltrucks og en container til rådighed, hvorfra der blev etableret varmtvandsbad. Elektrikeren lagde strøm i hele området. Politiet hjalp med at dirigere trafikken.

"Og da vi på dagen opdagede, at havbadet var dækket af tynd, men livsfarlig is, sprang to frivillige i deres våddragter og huggede det hele væk, så alt var klart til arrangementet. Uden opbakning fra de frivillige havde vi ikke vi ikke kunne gennemføre arrangementet," fortæller Per Nielsen, foreningens formand.

Håbet er, at arrangementet bliver en fast årlig tradition. Derudover vil Vorupør Kulturforening gennemføre en række kulturelle og musikalske arrangementer over de næste to år.

Tro på fremtiden
De mange fysiske tiltag i Vorupør understøtter hinanden som perler på en snor: Udover havbadet er en foreningsvej blevet etableret. Der er skabt nye muligheder for fritidsfaciliteter som fx beachvolley, strandfodbold og fitness. Og som en del af Stedet Tæller er landingspladsens seks fiskerhuse blevet renoveret, så de kan bruges til  bl.a. fiskebutik og surf-faciliteter.

På lidt længere sigt er forventningen, at indsatsen vil booste både turisme og bosætning. Men allerede nu er en stemning af energi og fremtidstro begyndt at boble, siger Per Nielsen:

"Når vi kan gennemføre et arrangement som det i julen, er det et udtryk for, at vi arbejder sammen og trækker i samme retning. Vi har kurs mod et fælles mål: at sætte gang i en positiv udvikling, hvor vi alle kan være med. Og hvor vi bevarer den autenticitet, der gør vores by til noget særligt. Vi vil vores by."

Udover støtte til de fysiske projekter i Nr. Vorupør har Realdania støttet udvikling og gennemførelse af en række arrangementer, der aktiverer de nye faciliteter i byen - heriblandt vinterbadearrangementet i juledagene. Arrangementet var desuden støttet af bl.a. Thisted Kommune, Tuborg Fondet, VisitNordjylland, Thy Turistforening, Vorupør Erhvervsforening, Vorupør Borgerforening og Sparekassen Thy. Vorupør Kraftvarmeværk leverede gratis varme til varmtvandsbassinet, byens håndværkere bidrog med gratis arbejdskraft og håndværkernes leverandører sponserede en del af materialeforbruget.

 

 

 


Oversigtskort